Negen Britse studenten medicijnen zijn illegaal naar Syrië gereisd om daar in ziekenhuizen te gaan werken.

Hun familieleden vermoeden dat de vier mannen en vijf vrouwen aan de slag zijn gegaan in ziekenhuizen in gebieden die in handen zijn van Islamitische Staat, aldus de Britse zondagskrant The Observer.

De groep studenten is afgelopen week de grens tussen Turkije en Syrië overgestoken. Ze hadden hun familie niets over hun plannen verteld. Pas kort voor het oversteken van de grens stuurde een vrouw haar zus een kort berichtje en een selfie.

''We gaan er allemaal vanuit dat ze in de stad Tel Abyad zijn, die onder controle van IS staat'', zei de Turkse politicus Mehmet Ali Ediboglu, kort nadat hij met de familie van de studenten had gesproken. Volgens Ediboglu zijn de studenten bedrogen en gehersenspoeld.

Antiterreurwetten

De ouders van de studenten zijn ervan overtuigd dat de jongeren voor IS willen werken, maar niet als gewapende strijders ''Laten we niet vergeten dat ze artsen zijn. Ze zijn daar naartoe te gaan om te helpen, niet om te vechten'', aldus Ediboglu.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat het niet vanzelfsprekend is dat de studenten worden vervolgd onder de antiterreurwetten wanneer ze naar Groot-Brittannië terugkeren. Ze moeten dan wel kunnen bewijzen dat ze niet in Syrië hebben gevochten.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS