Paus Franciscus heeft zaterdag in Napels met een groep gevangenen geluncht. Onder de 120 eters bevonden zich ook homoseksuelen, transgenders en hiv-patiënten.
 

Dat melden buitenlandse media.

De lunch stond in eerste instantie niet op het programma, maar werd op speciaal verzoek van de paus op het laatste  moment ingelast. De gevangenen die mochten mee-eten waren gekozen door een loterij onder de 1.900 mannen die vast zitten in het complex.

Paus Franciscus heeft al eerder gezegd dat hij de zorg voor gevangenen hoog op zijn prioriteitenlijstje heeft staan. Zo bezocht hij al een week nadat hij was aangetreden als paus een gevangenis waar hij de voeten van vrouwelijke- en moslimgevangenen waste.

Lobbygroep

Ook de toenadering tot homoseksuelen is een opvallend nieuw beleid onder paus Franciscus. Zo stelde de kerkvader recent geen negatief oordeel te willen vellen over homoseksuelen en lesbiennes en ontving Franciscus onlangs in het Vaticaan een grote Amerikaanse lobbygroep voor katholieke homoseksuelen. Zijn voorgangers hadden een verzoek tot een ontmoeting altijd afgewezen.

De lunch maakte deel uit van een langer bezoek aan de regio Napels. De paus droeg eerder op de dag een gebed op in de antieke stad Pompeii en richtte zich in een tpespraak tot de jeugd van Napels met de oproep niet in zee te gaan met de maffia.