De Verenigde Staten zijn bezig met het terugtrekken van de laatste honderd militairen uit Jemen, vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. 

Dat meldt CNN zaterdag op basis van bronnen.

Vrijdag kwamen zeker 137 mensen om het leven bij aanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

De Amerikaanse militairen waren gestationeerd op de luchtbasis Al Anad. Het leger van de VS heeft jarenlang samengewerkt met de Jemenitische regering in de strijd tegen terreur. De opkomst van de Houthi-beweging maakte dat steeds moeilijker.

De Houthi's hebben sinds september de macht in Sanaa in handen. Het parlement en de president hebben ze naar huis gestuurd. Vorige maand sloten de Verenigde Staten al hun ambassade in de hoofdstad. De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi riep zaterdag de Houthi's op zich terug te trekken uit Sanaa. Hij wil dat alle partijen van Jemen zich aansluiten bij de gesprekken. Hadi vluchtte vorige maand uit Sanaa naar zijn geboortestad Aden.

Hadi riep Aden, dat ten zuiden van Sanaa ligt, zaterdag uit tot de officiële nieuwe hoofdstad van Jemen. Aden was vanaf 1967 de hoofdstad van de onafhankelijke staat Zuid-Jemen. In 1990 werden Jemen en Zuid-Jemen herenigd, maar veel zuiderlingen voelden zich de afgelopen jaren gediscrimineerd door de regering in Sanaa. In 1994 deed het zuiden een mislukte poging zich van het noorden af te scheiden.

AchtergrondSoennieten en sjiieten betwisten Jemen l Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen