In de Franse hoofdstad Parijs mogen maandag alleen auto's met een oneven kenteken de weg op, in een poging de te hoge luchtvervuiling terug te dringen. Ook kunnen mensen dit weekeinde gratis reizen met het openbaar vervoer.

Ook maandag is het openbaar vervoer nog gratis.

De maatregelen kosten de stad een flinke hoeveelheid geld. Dit weekeinde derven de vervoersmaatschappijen 6 miljoen euro aan inkomsten, meldt Le Figaro. Voor elke doordeweekse dag dat mensen niet voor hun ticket hoeven te betalen, scheelt het nog eens 4 miljoen euro.

Critici verwijten de regering dat ze niet snel genoeg beslissingen neemt om de vervuiling tegen te gaan. ''Sinds vijf dagen leven de Parijzenaren onder een deken van fijn stof, ozon en stikstofdioxide, de longen staan eraan bloot, de ogen en huid zijn geïrriteerd, zonder dat de regering serieuze maatregelen neemt. De lucht in de hoofdstad is niet in te ademen'', schrijft Le Monde verwijtend.

Het gebrek aan maatregelen zou voortkomen uit angst van de regering verliezen te lijden bij de departementale verkiezingen. Die worden deze en volgende week zondag gehouden.