Iran en de zes Westerse mogendheden waarmee het onderhandelt over een nucleair akkoord hebben zaterdag "substantiële vooruitgang" geboekt, al blijft er een kloof bestaan tussen de onderhandelaars.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zaterdag gezegd na afloop van de onderhandelingen in het Zwitserse Lausanne. Zo meldt AP.

Volgens Kerry staat vast dat het atoomprogramma van Iran niet zal leiden tot de ontwikkeling van kernwapens. Verder zullen de Verenigde Staten zich niet haasten om voor de deadline van 31 maart een deal te sluiten. Wel is volgens Kerry de tijd rijp om "harde beslissingen" te nemen voor de hoofdlijnen van een akkoord. 

"We hebben de eindstreep nog niet bereikt, maar we hebben nu de kans dit voor eens en voor altijd goed te doen. Het is een kwestie van politieke wil en een aantal lastige beslissingen. De komende dagen komt het erop aan wijze besluiten te nemen," aldus Kerry. 

Optimisme

De Iraanse president Rouhani zei eerder zaterdag tegen Iraanse staatsmedia dat een nucleair akkoord tot de mogelijkheden behoort. Rouhani toonde zich optimistisch over de gesprekken.

De vooruitgang die in de laatste ronde van overleg is geboekt kan volgens hem de basis vormen voor een definitief akkoord. Grote verschillen van inzicht zijn er nog steeds, waarschuwde hij, maar volgens hem is overal een oplossing voor. 

Video: 'Onderhandelingen met Iran donderdag verder'

Akkoord

Iran en zijn gesprekspartners - de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland - hopen tegen het einde van de maand op een ruwe versie van een akkoord. Eind juni moet een definitieve versie volgen. 

De onderhandelingen over het omstreden kernprogramma gaan donderdag verder, zo meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. De zeven landen onderhandelden deze week in het Zwitserse Lausanne.

Donderdag zouden de zeven landen al een principeakkoord hebben bereikt. Daarin is overeengekomen dat Iran het aantal uraniumcentrifuges voor de komende tien jaar met veertig procent terugdringt. In ruil schroeft het Westen de sancties tegen het land terug.