Een 90-jarige Nederlandse pater die in de jaren zeventig op Curaçao jonge jongens seksueel heeft misbruikt, werkt in Brazilië nog steeds dagelijks met kinderen. 

Pater Cornelio heeft tegenover het Meldpunt Misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk schriftelijk erkend dat hij zich aan jongens heeft vergrepen. Dat meldt het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek (EO) zaterdag.

Pater Cornelio werkt sinds 1988 in Brazilië. "Ik heb een dagopvang opgezet waar ik dag in dag uit kinderen begeleid bij het maken van speelgoed", zo vertelt hij over zijn werkzaamheden. 

De pater, die voor zover bekend nooit is veroordeeld, was tussen 1962 en 1988 leider van het katholieke jongerenwerk in Vught. Drie mannen hebben, onafhankelijk van elkaar, gemeld dat ze als kind door hem zijn misbruikt en toekeken als hij zich aan andere jongetjes vergreep.

Maatregelen

De Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, de congregatie waar de pater aan verbonden is, was al geruime tijd op de hoogte. Maar de beloofde 'passende maatregelen' bleven uit. ''Ik heb van de congregatie voor misbruik ook nooit een bestraffing gekregen. Helemaal niets", zo zegt de pater. Andere beschuldigingen verwijst hij naar de prullenbak.

Commissie

In 2010 werd op Curaçao een commissie ingesteld die het misbruik door missionarissen op de Antillen in kaart moest brengen. Met verhalen van drie slachtoffers over seksueel misbruik dat vaak uitliep op mishandeling en vernedering, heeft de commissie nooit wat gedaan.

''Dat had uitgezocht moeten worden. Ik moet toegeven dat de slachtoffers geen recht is gedaan'', aldus voorzitter Ronald Koeijers zaterdag.

Bij het Meldpunt Misbruik RKK zijn tot nu toe 23 meldingen binnengekomen van (buitenlandse) slachtoffers. Op 1 mei sluit het meldpunt. In 2013 en 2014 heeft het meldpunt in totaal drie zaken tegen Cornelio gegrond verklaard.

Topje van ijsberg

De zaak-Cornelio is, zo lijkt het, nog maar het topje van de ijsberg. Het EO-tv-programma stuitte tijdens uitgebreid onderzoek op de namen van tientallen Nederlandse geestelijken die kinderen zouden hebben misbruikt en ook tijdens de missie in de fout zijn gegaan. Dat was in landen als China, Chili en de Nederlandse Antillen.