Volgens een rapport van de Europese Unie is de stad Jeruzalem hevig verdeeld en een toonbeeld van geweld en polarisatie.

Dat meldt The Guardian.

Volgens het rapport is de situatie niet zo gespannen geweest sinds het einde van de tweede intifada in 2005. Een opstand van de Palestijnen tegen de Israëliërs die vijf jaar duurde.

Europa zou dan ook harder moeten optreden tegen het bouwen van nederzettingen door Israël om verdere escalatie van het probleem te voorkomen. 

Het uitlekken van het rapport komt vlak na de winst van de Israëlische verkiezingen door de partij van premier Benjamin Netanyahu waardoor een tweestaten oplossing ver weg lijkt. 

Nederzettingen

De aahoudende problemen in Jeruzalem zorgen volgens het rapport eveneens voor de bedreiging van de levensvatbaarheid van een Palestijnse staat. De vicieuze cirkel van geweld wordt gevoed door het systematisch bouwen van Joodse nederzetting in 'gevoelige' delen van Jeruzalem.

Ook de spanningen rond de tempelberg, het harde optreden van de Israëlische politie en het uit huis zetten van Palestijnen, worden genoemd als factoren die bijdragen aan de spanningen in Jeruzalem.

Het rapport is een jaarlijks terugkerend document dat wordt opgesteld door vertegenwoordigers van verschillende Europese landen dat dient als advies voor het buitenlandbeleid van Europese landen.