De bijdrage van donoren voor de bestrijding van Ebola loopt terug. Berichten dat de epidemie op zijn retour zou zijn is hiervoor oorzaak

Dat meldt Margaret Ann Harris van de WHO aan NU.nl. 

Eind januari wordt er gemeld dat het aantal gevallen van ebola in de drie meest getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia terugloopt. De WHO verklaart dat de organisatie zich in plaats van vooral bezig te houden met het afremmen van de verspreiding van virus, zich nu meer kan gaan concentreren op het beëindigen van de uitbraak van ebola.   

Gevolg is wel dat de bijdrage van donoren minder wordt.  "De financiering van de hulp is een grote zorg. Donoren kunnen gaan denken dat andere zaken belangrijker zijn, maar als de fondsen opdrogen, staan we voor een ernstig probleem", aldus Harris.

"Wat we nu al zien", vervolgt Harris, "is dat de donorgemeenschap ons het absolute minimum verstrekt. Donoren vragen ons welke donaties strikt noodzakelijk zijn."

Harris benadrukt dat de ebolacrisis nog lang niet is bezworen. Terwijl Liberia sinds eind februari geen nieuwe gevallen van besmetting heeft gemeld, loopt het aantal besmettingen in Guinee de laatste tijd juist op.

Gewacht

Maandag is het precies een jaar geleden dat de WHO de uitbraak van ebola in West-Afrika bevestigde. Vrijdag werd bekend dat de WHO na de uitbraak van de ebola-epidemie twee maanden heeft gewacht voor het de internationale alarmklok luidde. 

De WHO werd in een vroeg stadium ingelicht over de ontwikkelingen in West-Afrika en werd al vroeg om hulp gevraagd. Desondanks was de reactie langzaam, erkent de organisatie, maar dat kwam volgens haar mede door bijzondere omstandigheden rond de epidemie.

Lees ook: Een jaar ebola: vrees voor verslappen aandacht groeit