De Amsterdamse verdachte van een zuuraanval op een schoonmaakster in een Antwerpse supermarkt, Jelle F., heeft de aanval bekend. Dat meldde zijn advocaat vrijdag.

Eerder beriep de 42-jarige man zich nog op zijn zwijgrecht en wilde hij alleen toegeven de Belgische supermarktketen Delhaize te hebben afgeperst.

De 42-jarige Amsterdammer wordt door justitie poging tot moord en afpersing ten laste gelegd. Hij is formeel gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis.

F. zou de supermarktketen sinds eind vorig jaar geld hebben afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hoewel hij geld zou hebben gekregen, gooide hij op 20 februari zuur over een schoonmaakster in een Delhaize-vestiging in Antwerpen. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

Waarheid

Volgens zijn raadsman gooide de Nederland met zuur ''om wraak te nemen op de maatschappij''. Vrijdag verscheen F. voor de rechter-commissaris en daar heeft hij een volledige bekentenis afgelegd. F. heeft nu bekend omdat hij vindt dat het slachtoffer recht heeft op de volledige waarheid, aldus de raadsman. Een psychiatrisch verslag moet meer duidelijkheid geven over de motieven van F.

Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk waarom F. België koos voor zijn afpersing.

De afperser werd begin maart in Frankrijk opgepakt en dinsdag overgeleverd aan de Belgische autoriteiten. Hij werkte bij een scheepvaartbedrijf, maar zei in oktober dat hij naar Barcelona zou verhuizen. De Belgische justitie vermoedt dat hij de hele tijd in België heeft rondgezworven.

Gezondheid

Het Openbaar Ministerie in Brussel bevestigde vrijdagmiddag de lezing van de advocaat van F. Justitie meldde verder dat de gezondheidstoestand van het slachtoffer van de zuuraanval vooruitgaat, maar dat ze het zicht aan één oog wellicht definitief verloren heeft.

De verdachte blijft vastzitten en hij zal op 20 april opnieuw voor de raadkamer moeten verschijnen.