Door drie zelfmoordaanslagen op moskeeën in Jemen zijn vrijdag tientallen doden en gewonden gevallen. Volgens de laatste cijfers zijn er 142 mensen omgekomen.

Dat meldt AFP.

Zeker 345 mensen raakten gewond door de explosies

De Islamitische Staat (IS) heeft middels een verklaring de aanslagen opgeëist.

Video: IS eist aanslagen Jemen op

Vier zelfmoordterroristen sloegen toe in de hoofdstad Sanaa tijdens het vrijdaggebed. Ze bliezen zichzelf op in twee gebedshuizen waar vooral sjiitische moslims van de Houthi's bijeenkomen. Over de zelfmoordaanslag in de noordelijk gelegen provincie Saada is nog erg weinig bekend.

De Houthi's hebben sinds september de macht in de Jemenitische hoofdstad Sanaa in handen. Het parlement en de president hebben ze naar huis gestuurd. De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Het is al lange tijd onrustig in Jemen. In 2011 leidde een opstand tot een machtsvacuüm. De toch al zwakke overheid leverde verder aan macht in, terwijl verschillende groepen aanspraak maakten op de macht.

Afgelopen september grepen de Houthi's, een sjiitische minderheid in het land, de macht in Sanaa. Zij zetten begin dit jaar de president Abd Rabbu Mansour Hadi af en namen de leiding in het land over.

Het geweld in het land luwde echter allerminst. Met name de soennitische terreurgroep al-Qaeda pleegt aanslagen.

Video: Veel doden tijdens aanslagen Jemen

Lees ook: Soennieten en sjiieten betwisten Jemen