De verdachten van de massamoord in Srebrenica die eerder deze week werden aangehouden in Servië blijven nog zeker dertig dagen vastzitten. Dat heeft een rechter in Belgrado vrijdag bepaald. 

De acht mannen werden woensdag opgepakt.

Ze worden ervan verdacht in de jaren negentig tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië ruim duizend Bosnische moslims te hebben vermoord, in een pakhuis aan de rand van Srebrenica.

De rechter acht het nodig de mannen vast te houden, omdat ze anders mogelijk zullen vluchten of getuigen onder druk zullen zetten. 

Bloedbad

Servische nationalisten zijn in het verweer gekomen tegen de arrestaties. Ze beschuldigen de openbaar aanklagers ervan anti-Servisch te zijn en eisen hun ontslag. 

Het is voor het eerst dat de Servische autoriteiten hun pijlen richten op mensen die direct betrokken zouden zijn geweest bij het bloedbad in Srebrenica. Eerder werden al wel mannen berecht die een groep gevangenen hadden weggeleid uit Srebrenica en elders hadden vermoord. 

Slager

De belangrijkste arrestatie was die van Nedeljko Milidragovic, een voormalige commandant met de bijnaam 'Nedjo de Slager'. De mannen en jongens die door Milidragovic en zijn mannen werden opgepakt werden in het pakhuis opgesloten, zonder eten of water. Er was zo weinig ruimte dat de gevangenen niet eens konden zitten.

De slachting begon in de middag. Volgens een van de betrokkenen werden bommen door ramen het pakhuis ingegooid en schoten de mannen van Milidragovic magazijn na magazijn leeg. 

Zakenman

In de ochtend werden de ongeveer honderd overlevenden naar buiten gehaald, zei een van Milidragovic' mannen tijdens zijn verhoor. Hun werd beloofd dat ze zouden worden gespaard. Dat was een leugen. Zelfs zijn eigen mannen waren bang voor Milidragovic. "Ik was bang hem in de ogen te kijken", stelde een van hen.

Na de oorlog werd Milidragovic een succesvol zakenman. Zijn startkapitaal bestond uit de voormalige bezittingen van zijn slachtoffers, aldus de aanklagers.