Een team van twaalf Defensie- en politiemedewerkers is vrijdag vertrokken naar de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne. Het team bereidt een repartriëringsmissie voor die in april begint.

Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Het team blijft tot 28 maart in het gebied. Ook reist een onderzoeker mee van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de oorzaak van de vliegramp op 17 juli onderzoekt.

Op de zogeheten ‘burned sites’ (afgezette gebieden van de MH17-crash) beoordeelt het team de situatie. Met die informatie bekijkt het team hoe de missie er in april gaat uitzien.

De repatriëringsmissie is erop gericht stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers terug naar Nederland te halen. Ook worden wrakstukken verzameld die nodig zijn voor onderzoek naar de oorzaak van de ramp. 

Veiligheid

Het Nederlands team bekijkt ook wat de situatie is ten noordwesten van het dorp Petropavlivka. Dat was eerder niet mogelijk omdat de veiligheidssituatie dat niet toeliet. De burgemeester van Petropavlivka liet de afgelopen periode wrakstukken verzamelen. De Nederlanders halen die op en slaan ze voorlopig op in Charkov, de tweede stad van Oekraïne.

Een team van Defensie- en politiemedewerkers vertrok kort na de ramp al naar Oost-Oekraïne, maar keerde na tien dagen terug vanwege de onveilig situatie in het gebied. In de regio Donbas wordt nog steeds gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Charkov

De specialisten werken tijdens de voorbereidingsmissie samen met de autoriteiten in Charkov en de betrokken dorpen. Ook wordt overlegd met de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter Jaap Aalbersberg overlegt vrijdag in Kiev onder meer met afgevaardigden van Maleisië en Australië, de landen die naast Nederland ook zwaar getroffen zijn door de ramp met vlucht MH17.

Vlucht MH17 stortte op 17 juli vorig jaar neer. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven. De oorzaak van de ramp is officiël nog niet bekend, maar vermoed wordt dat het toestel door de separatisten uit de lucht werd geschoten.