De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan denkt dat terreurgroep Boko Haram binnen een maand verslagen is. 

''Ze worden met de dag zwakker'', zegt hij vrijdag in een interview met de Britse BBC. Het leger van Nigeria maakte de afgelopen tijd korte metten met Boko Haram. 

Samen met de legers van Niger, Kameroen en Tsjaad wisten de militairen flinke delen van het gebied te bezetten, waar Boko Haram na veroveringen juist de scepter zwaaide. De terreurgroep bezet nu nog maar een relatief klein gebied in het noordoosten van Nigeria.

Jonathan moest in het interview wel toegeven dat hij ''nooit had verwacht dat zij zo'n capaciteit zouden opbouwen. We hebben hun invloed van buitenaf onderschat. We moesten hulp zoeken om ons leger en onze luchtmacht te versterken.''

Boko Haram heeft zijn tactiek aangepast op het offensief van de regeringstroepen. Vrijdag voerden strijders van de terrorristenorganisatie een guerilla-aanval uit op een dorpje in het grensgebied en doodde daar minimaal elf mensen. Deze dorpelingen waren net teruggekeerd nadat president Jonathan had verklaard dat het weer veilig was om terug naar huis te gaan.

Achtergrond'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram