De Britse regering moet veel zorgvuldiger zijn bij het goedkeuren van exportvergunningen voor wapens aan autoritaire regimes.

Dat concluderen vier parlementscommissies vrijdag in een rapport over de Britse wapenexport. 

Volgens het rapport heeft het Verenigd Koninkrijk wapenexportvergunningen met landen waarover de Britse regering zich zorgen maakt omdat de mensenrechten geschonden worden. Met de vergunningen is bijna zeven miljard euro gemoeid.

De commissies vrezen dat de Britse wapens mogelijk worden ingezet voor onderdrukking van de eigen bevolking van die landen.

Kritiek

De Britse regering kan de wapenexport aan de autoritaire regimes niet bevorderen, terwijl ze gelijktijdig kritiek uit op het gebrek aan mensenrechten in die landen, aldus het rapport. Voorzitter John Stanley van de Commissies voor Wapenexportcontroles noemde bijvoorbeeld de export naar Rusland ''een belangrijk punt van zorg''.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het beleid vergunningen in te trekken als er geweld uitbreekt in de dictatoriale landen. Volgens Stanley is een ongekend aantal vergunningen al ingetrokken, terwijl het veel beter zou zijn om de vergunning helemaal niet te verlenen aan de autoritaire landen.