De fractie van verenigde Arabische partijen in Israël wil meer zeggenschap in het parlement. De partij wil zetels in de parlementscommissies voor onder meer Binnenlandse Zaken, Financiën en Onderwijs. 

Daarover bericht The New York Times donderdag.

De Arabieren werden met dertien zetels de derde grote partij bij de parlementsverkiezingen in Israël. Ze hopen dat die uitslag leidt tot meer invloed. Ze wil zich sterk maken voor scholen in de Arabische sector en invloed op het budget voor Arabische steden.

De Arabische partij komt voort uit vier kleine partijen die hun krachten hebben gebundeld, omdat zij bij een nieuwe kieswet met een hogere kiesdrempel anders misschien buiten de boot zouden vallen. Volgens parlementslid Haneen Zoabi kunnen de Arabieren hun stem nu beter laten gelden, omdat ze met de kleine partijen steeds ''in de marge van de parlementaire kaart'' kwamen.

Coalitie

Premier Benjamin Netanyahu heeft met zijn rechtse partij Likud de parlementsverkiezingen gewonnen en probeert rechts-radicale en streng joodse partijen voor een coalitie te strikken.

De Arabische partij zal genoegen moeten nemen met een plek in de oppositie.

Achtergrond: Hierom draaien de verkiezingen in Israël l Dossier Israëlische verkiezingen | Verkiezingen Israël: Veiligheid boven economie