Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis van woensdag. Dat blijkt uit een audio-opname die op internet is verschenen.

Bij de aanslag kwamen 23 mensen om het leven. Ook de twee aanslagplegers kwamen om.

In de digitale boodschap worden de twee terroristen geroemd. Ze worden ''ridders van Islamitische Staat'' genoemd. Volgens de boodschap waren ze gewapend met machinegeweren en explosieven.

IS omschrijft de aanval als een "gezegende invasie in een van de holen van de ongelovigen van het Islamitische Tunesië".

Arrestaties

De Tunesische politie heeft inmiddels vier verdachten gearresteerd in de zoektocht naar handlangers van de twee militanten. Ook zijn er vijf mensen gearresteerd die niet direct betrokken waren bij de aanval, maar wel banden hadden met de "terreurcel". 

In grote Tunesische steden wordt, zo meldt president Beji Caid Essebsi donderdag, het leger ingezet vanwege de aanslag op het museum.

Video: IS eist aanslag op museum in Tunis op

Aanslagplegers

Eerder verklaarde de Tunesische minister-president, Habib Essid, dat de twee aanslagplegers die woensdag zelf de dood vonden, afkomstig waren uit Tunesië. De twee mannen kwamen om bij een schotenwisseling met de veiligheidsdiensten. 

De omgekomen toeristen kwamen onder meer uit Australië, België, Colombia, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Polen en Spanje. Zeven slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Nog eens 44 mensen raakten gewond.