Uit munitiedelen die zijn gevonden in de brokstukken van vlucht MH17 blijkt dat het toestel boven Oost-Oekraïne is neergeschoten met een BUK-raket. 

Dat meldt RTL Nieuws donderdag. 

Aanleiding voor de conclusie is een forensisch onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen naar munitiedelen die correspondent Jeroen Akkermans vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne meenam.

Het materiaal is volgens RTL Nieuws onderzocht op de chemische samenstelling door een "onafhankelijk instituut dat op vertrouwelijke basis onderzoek heeft gedaan". Het onderzoek wijst uit dat er fragmenten uit de springkop van een BUK-raket in het meegenomen materiaal zaten. 

Uit "elektroscopische vergrotingen" blijkt dat een fragment bedrukt is met een Cyrillisch serieteken uit de Russische taal. 

Rompstuk

Correspondent Akkermans vond het bewuste fragment in een rompstuk van het vliegtuig, bij het dorpje Grabova. 

"De wrakstukken lagen nog altijd onbewaakt op een groot en niet afgezet terrein", aldus Akkermans. "Ik kwam meer 'verdachte' fragmenten tegen bij de resten van de cockpit, fragmenten die me niet afkomstig leken van het vliegtuig. Eddy van Exel is niet alleen cameraman maar ook mijn getuige. Ik nam de stukken mee voor onderzoek."

Overdragen

RTL Nieuws zal de gevonden munitie-fragmenten snel overdragen aan de Onderzoeksraad. "Op deze manier kan de Onderzoeksraad erover beschikken, erover oordelen en naast de eigen bevindingen leggen", zegt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Reactie Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad wil dat "de eindconclusie wordt bevestigd door informatie uit meerdere bronnen. Dit is een complex en tijdrovend proces."

"Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is in volle gang en richt zich op veel meer dan alleen de scherven", stelt de Onderzoeksraad. "Aanvullend onderzoeksmateriaal is daarbij welkom, maar het is van belang dat er een relatie is tussen het materiaal en het neergestorte vliegtuig."

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt tegen RTL Nieuws dat bij het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp rekening wordt gehouden met het scenario dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket, maar dat ook andere onderzoekslijnen worden bekeken  "waaronder de mogelijkheid dat de MH17 vanuit de lucht is getroffen".

Het OM benadrukt dat het onderzoek nog in volle gang is en dat het te vroeg is om conclusies te trekken.

Bewijs

Verschillende partijen kondigden eerder al aan dat er bewijs is voor het neerhalen van MH17 met een BUK-raket. Zo stelde Fred Westerbeke, die het onderzoek naar de ramp coördineert, in december nog dat er "heel veel aanwijzingen" zijn dat MH17 met een BUK-raket uit de lucht is geschoten.

In januari kondigden het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, Der Spiegel en het Algemeen Dagblad nieuwe aanwijzingen aan. Inwoners van het dorpje Snizhne zouden hebben verklaard dat in de middag van 17 juli een Buk-raket werd gelanceerd. Ook de vermoedelijke plek van de lancering zou bekend zijn: een veldje langs de spoorlijn net ten noorden van het dorp. 

De journalisten van Correctiv stelden dat ze in Snizhne hadden gesproken met anonieme getuigen. Die zouden de lanceerplek hebben aangewezen en verteld hebben over lawaai, explosies en dikke, zwarte rook. Kort daarna vielen wrakstukken van de Boeing uit de lucht.

Bij de ramp kwamen 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. De pro-Russische separatisten ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de ramp.