Iran, de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland hebben een principeakkoord bereikt in de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma.

Dat heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau AP.

Iran zou het aantal uraniumcentrifuges voor de komende tien jaar met veertig procent terugdringen. In ruil daarvoor zou het Westen de sancties tegen de Islamitische Republiek terugschroeven. 

Het concept is mogelijk een eerste teken voor een schriftelijk akkoord dat beide partijen op wilden stellen voor 31 maart. Toch is het nog maar de vraag hoe compleet de kladversie die nu de ronde doet is. Volgens bronnen blijft een ondergronds complex in Iran een bron van zorgen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif spraken donderdag voor de vierde dag op rij met elkaar. "We zijn met wat lastige kwesties bezig", zei Kerry na een overlegronde in de ochtend. "Maar er wordt voortgang geboekt." 

Sancties

De Republikeinen, die in de Verenigde Staten beide kamers van het Congres in de meerderheid zijn, zijn tot dusver allesbehalve positief over een mogelijk atoomakkoord. De Amerikaanse president Barack Obama kan een deel van de sancties die zijn land heeft ingesteld zelf terugschroeven, maar heeft voor het intrekken van andere strafmaatregelen het Congres nodig.

De Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Akbar Salehi zei eerder deze week juist dat over de meeste technische kwesties overeenstemming is bereikt. 

Centrifuges

Iran heeft momenteel zo'n tienduizend centrifuges en als de deal definitief wordt, zou dat aantal dus worden teruggeschroefd tot zesduizend. Dat is een aanzienlijke afname, maar veel meer dan het plafond van vijfhonderd tot 1.500 centrifuges die de Verenigde Staten eerder voorstelden.