De Tunesische politie heeft vier verdachten gearresteerd in de zoektocht naar handlangers van de twee militanten die woensdag een aanval uitvoerden op het Bardomuseum in Tunis. Twintig toeristen kwamen om. 

Dat meldt BBC. Persbureau AFP meldt dat er nog eens vijf mensen zijn gearresteerd die niet direct betrokken waren bij de aanval, maar wel banden hadden met de "terreurcel". 

Een van de daders van de aanslag was een bekende van de inlichtingendiensten van het land. De twee waren getraind in een jihadistenkamp in buurland Libië. Dat verklaarde de regering van Tunesië donderdag.

Volgens een woordvoerder van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken waren de twee geronseld in moskeeën in het land. In september reisden ze voor training naar Libië.

Persbureau Reuters meldt dat de Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanval. Dat zou de terreurgroep hebben gedaan middels een radioboodschap. Volgens schattingen hebben 1.500 tot 3.000 Tunesiërs zich bij IS aangesloten. 

In grote Tunesische steden wordt, zo meldt president Beji Caid Essebsi donderdag, het leger ingezet vanwege de aanslag op het museum.

Aanslagplegers

Eerder verklaarde de Tunesische minister-president, Habib Essid, dat de twee aanslagplegers die woensdag zelf de dood vonden, afkomstig waren uit Tunesië. De twee mannen kwamen om bij een schotenwisseling met de veiligheidsdiensten. 

De omgekomen toeristen kwamen onder meer uit Australië, België, Colombia, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Polen en Spanje. Zeven slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Nog eens 44 mensen raakten gewond.

Video: Tunesië arresteert verdachten aanslag

President Essebsi heeft in een reactie op de aanslag de terroristen de oorlog verklaard. "Deze monsterlijke minderheden maken ons niet bang", laat Essebsi op de Tunesische televisie weten. "We zullen ze zonder genade tot het einde weerstaan. De democratie zal winnen en overleven." 

Het Bardomuseum zal maandag weer open gaan, aldus het ministerie.

Toerisme

Vorig jaar gingen nog altijd minder Nederlandse toeristen naar Tunesië op vakantie dan voor de revolutie. Afgelopen jaar bezochten 60.585 Nederlanders het Noord-Afrikaanse land. In 2010, het jaar voor de revolutie, gingen 75.244 Nederlandse vakantiegangers naar Tunesië. In 2011, het jaar van de revolutie, waagden slechts 28.571 Nederlanders een tripje naar het land. Daarna steeg het aantal dus weer. Tunesië ontving in 2014 in totaal 6,07 miljoen toeristen en in 2010 waren dat er 6,9 miljoen.

Nederlandse reisorganisaties, zoals TUI Nederland en Corendon, lieten voor de aanslag weten dat er weer een stijgende lijn te zien was in de verkoop van vakanties naar Tunesië voor komende zomer. De eigenaar van Rosetta Reizen, die rondreizen aanbiedt, zei echter: ''Het toerisme naar Tunesië en heel het Midden-Oosten is helaas nog steeds niet hersteld.''