De schietpartij van woensdag in het Zweedse Göteborg waarbij twee doden vielen, was een afrekening in het criminele circuit.

Een van de slachtoffers was een 25-jarig kopstuk binnen het criminele netwerk dat de buurt Södra Biskopsgården al jaren in zijn greep houdt. De schoten die door twee gemaskerde mannen werden afgevuurd, zouden vooral voor hem bestemd zijn geweest.

Het andere slachtoffer had niets met de zaak te maken. Het betreft een twintigjarige medewerker van de horecagelegenheid, aldus de lokale krant Göteborgs-Posten van donderdag. De gewonden zijn vooral voetbalfans die in de bar van het restaurant naar het duel Barcelona - Manchester City in de Champions League stonden te kijken. Verscheidene personen raakten zwaar gewond.

''Het was gewoon volk, gewone jongens, gewone arbeiders die voetbal keken'', zegt een bron tegen de krant. Circa vijftien mensen raakten gewond.

Bende

Een ander kopstuk van de bende zou kort voordat de mannen met automatische wapens het vuur openden, het restaurant hebben verlaten. Volgens de politie is de schietpartij een duidelijk teken dat de bendeoorlog die de afgelopen jaren aan de gang is in Göteborg verergert.

De afgelopen tijd was het evenwel redelijk rustig omdat de bende uit Biskopsgården de overhand leek te krijgen. De criminele groep wordt geleid door drie mannen; de 25-jarige man die werd doodgeschoten, de man die het restaurant net had verlaten en een derde persoon die vastzit wegens witwaspraktijken.

Van de daders ontbreekt nog elk spoor. Ze vluchtten na de schietpartij in een auto.