Aanhangers van Ali Abdullah Saleh, de vroegere president van Jemen, hebben donderdag een deel van de internationale luchthaven van de stad Aden bestormd.

Het leger greep in en bestookte de strijders vanuit pantservoertuigen. Vijf aanhangers van Saleh kwamen daarbij om het leven. 

De luchthaven sloot de deuren, terwijl meerdere explosies gehoord konden worden. Meer dan honderd reizigers werden naar de terminal begeleid, buiten bereik van de kogels. 

Het leger zou het vliegveld weer onder controle hebben.

Luchtaanvallen

Inmiddels wordt er melding gemaakt van luchtaanvallen op de plek waar de  huidige president Abed Rabbo Mansour Hadi zich bevindt.

Aden is de thuisbasis van Adi, die vorige maand in de hoofdstad Sanaa wist te ontsnappen aan een huisarrest dat hem door sjiitische Houthi-rebellen was opgelegd.

Hadi trok zich terug in Aden, bleef volhouden dat hij de legitieme leider van het land is en benoemde Aden tot tijdelijke hoofdstad.  

Volksopstand

Saleh werd in 2011 na een volksopstand verdreven als president. Hij geniet nog steeds veel steun in Jemen en probeert van de huidige crisis gebruik te maken om zijn invloed te herwinnen. Zijn strijders richtten zich eerder op een basis naast het oostelijk deel van de luchthaven. 

De Houthi-rebellen kregen vorig jaar Sanaa en meerdere provincies in het noorden van het land in handen. In januari riepen zij zichzelf uit tot heersers over Jemen. Ondertussen is Saleh niet de enige die in deze tijden van onzekerheid zijn kans ruikt. De Jemenitische tak van Al-Qaida pleegt vaker aanslagen op het leger, maar ook op de sjiitische rebellen.