De twee aanslagplegers die woensdag zelf de dood vonden in het nationale Bardomuseum in Tunis, waren afkomstig uit Tunesië. 

De Tunesische minister-president Habib Essid heeft dat woensdagavond laat gezegd na een spoedvergadering van het kabinet, melden lokale media donderdag. De twee mannen kwamen om bij een schotenwisseling met de veiligheidsdiensten. 

Het ministerie van Volksgezondheid meldt donderdag dat in totaal twintig buitenlandse toeristen en drie Tunesiërs zijn gedood. De doden kwamen onder meer uit Australië, België, Colombia, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Polen en Spanje. Zeven slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. 

Nog eens 44 mensen raakten gewond.

Klopjacht

De politie in Tunesië houdt een klopjacht op de drie andere daders, zei minister-president Essid. Nog niemand heeft de aanslag opgeëist.

Een van de daders van de aanslag was een bekende van de inlichtingendiensten van het land. Er was echter geen concrete informatie over een band tussen de dader en een specifieke terreurorganisatie zoals Islamitische Staat.

Volgens schattingen hebben 1.500 tot 3.000 Tunesiërs zich bij die beweging aangesloten. 

Oorlog

De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft in een reactie op de aanslag de terroristen de oorlog verklaard. "Deze monsterlijke minderheden maken ons niet bang", laat Essebsi op de Tunesische televisie weten. "We zullen ze zonder genade tot het einde weerstaan. De democratie zal winnen en overleven." 

Het Bardomuseum zal maandag weer open gaan, aldus het ministerie,

Polen

Polen heeft een team van artsen en diplomaten naar Tunesië gestuurd om de Polen te helpen die gewond raakten bij een aanslag. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Grzegorz Schetyna donderdag gezegd. 

Volgens Schetyna zijn er onder de 23 slachtoffers twee Polen en worden er nog twee vermist. Negen Polen liggen in het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. President Bronislaw Komorowski benadrukte dat de Tunesische autoriteiten nog steeds bezig zijn slachtoffers te identificeren en dat het dodental dus nog kan oplopen. 

Het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken had donderdag een sprankje goed nieuws. Twee Spaanse toeristen die na de aanslag werden vermist zijn terecht. Zij hadden zich verstopt in het museum waar de schutters een groep mensen hadden gegijzeld en hebben zich de hele nacht schuilgehouden.