Elf doden telde Vanuatu nadat cycloon Pam de eilandengroep vol had geramd en waarschijnlijk stijgt dat aantal niet veel verder. 

''Het belangrijkste is dat de mensen het hebben overleefd'', zei de premier van Vanuatu Joe Natuman donderdag. ''Als de mensen het hebben overleefd, kunnen we gaan wederopbouwen.''

Pam denderde vrijdag en zaterdag over de 83 eilanden van Vanuatu met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur en zware slagregens. De vrees was dat het dodental veel hoger zou uitkomen.

Video: 11 doden door cycloon Vanuatu

Hulpverleners omschrijven hoe mensen voedsel en water begroeven voordat Pam aan land kwam. Ze hielden zich schuil in kerken, scholen en zelfs in droogovens voor kokosnoten.

''Orkanen of cyclonen zijn niet nieuw, sinds mensen deze eilanden gingen bewonen zo'n vijfduizend jaar geleden gebeurt zoiets elk jaar. We hebben geleerd ons aan te passen aan de situatie'', zei Natuman. Volgens hem is de kracht van cyclonen wel toegenomen, veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Pam was de zwaarste cycloon in de geschiedenis van Vanuatu, aldus de premier.

Nieuwe cycloon

Een cycloon met windsnelheden tot 300 kilometer per uur komt vrijdag aan land bij het Great Barrier Reef in noordoost Australië. Cycloon Nathan heeft een kracht van vier op de schaal van Saffir-Simpson als hij land bereikt, waarschuwen meteorologen. 

Honderden bewoners en medewerkers van vakantieparken en duikscholen in de regio zijn geëvacueerd. Naar schatting negenduizend mensen zullen zich in het pad van Nathan bevinden en krijgen het dringende advies om binnen te blijven. Door de cycloon zal het zeewaterpeil veel hoger worden dat het normaal bij vloed is.