Er komt een gerechtelijk onderzoek naar de Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra.

Het Hooggerechtshof in Thailand heeft donderdag laten weten een strafzaak te openen, nadat de hoogste aanklager in het land een officiële aanklacht had ingediend. De eerste hoorzitting vind 19 mei plaats. Yingluck kan tien jaar gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden.

Yingluck wordt van nalatigheid beschuldigd vanwege haar rol in een subsidieschandaal waarbij rijstboeren onder het programma vijftig procent meer voor hun gewassen kregen dan de prijs op de wereldmarkt. 

Het subsidieprogramma liep echter volledig uit de hand en kostte Thailand miljarden. Het betekende zelfs dat het land tijdelijk zijn status van grootste rijstexporteur verloor.  

Afgezet

De ex-premier werd in mei vorig jaar afgezet door het constitutioneel hof vanwege ambtsmisbruik. Dat gebeurde na maandenlange massale protesten van tegenstanders. 

Enkele dagen na haar vertrek werd de regering door het leger naar huis gestuurd. Het land wordt nu bestuurd door de door het leger gecontroleerde Nationale Wetgevende Assemblee (NLA). Yingluck mag zich sinds februari vijf jaar lang niet mengen in de politiek.