Zuid-Ossetië en Rusland formaliseren aansluiting

Rusland heeft woensdag zijn greep op de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië fors verstevigd.

De Russische president Vladimir Poetin en de leider van Zuid-Ossetië zetten hun handtekening onder een verdrag waarmee de regio bijna volledig wordt geïntegreerd in Rusland. 

Zuid-Ossetië maakte zich in de jaren negentig los van Georgië en Rusland probeerde in 2008, na een korte oorlog met Georgië de regio direct in te lijven. Hetzelfde gebeurde met de regio Abchazië.

Het verdrag dat woensdag werd ondertekend voegt de economie en de krijgsmacht van Zuid-Ossetië samen met die van Rusland. Een vergelijkbaar verdrag werd vorig jaar al met Abchazië gesloten. 

De beide regio's zijn afhankelijk van Russische subsidies. Het tekenen van de integratieverdragen ging gepaard met beloftes om die subsidies te vergroten.

Georgië is woedend over de verdragen en zegt dat ze pogingen de betrekkingen met Rusland te normaliseren in gevaar brengen. De regering van het land spreekt van een stap richting annexatie.

Reactie NAVO

De NAVO heeft de ondertekening van het verdrag niet erkend. Dat meldt secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een persbericht, dat in handen is van BNO News

Volgens Stoltenberg belemmert Rusland met de actie de huidige inspanningen van de internationale gemeenschap om de veiligheid en stabiliteit in de regio te versterken.

Ook schendt het verdrag de soevereiniteit van Georgië en is het in strijd met de beginselen van het internationaal recht. Het "draagt niet bij aan een vreedzame en duurzame oplossing voor de situatie in het land", is te lezen in de verklaring.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie