Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag een bezoek gebracht aan het Deense eiland Samsø.

Ze werden tijdens de excursie rondgeleid door de Nederlandse burgemeester van het eiland, Marcel Meijer. Het Deense kroonprinselijk paar Frederik en Mary vergezelde de bezoekers bij het uitstapje.

Het kleine Samsø, ten oosten van Jutland, was uitgezocht omdat daar duurzaamheid al veel jaren met succes in de praktijk wordt gebracht. Het eiland wil in 2020 vrij zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Zo draait een deel van de stadsverwarming op de verbranding van stro en zonne-energie.

De eilandbewoners zijn eigenaar van de windmolens die ervoor zorgen dat Samsø zelfvoorzienend is op het gebied van elektriciteit. Er wordt zelfs stroom geëxporteerd naar het vasteland.

Texel

Samsø kan model staan voor bijvoorbeeld Texel, zei de koning voorafgaand aan de rondgang over het eiland. In een gesprek met eilandbewoners wilde Willem-Alexander met name weten hoe weerstand tegen bijvoorbeeld windmolens wordt ondervangen.

Volgens Meijer was consensus belangrijk en de wetenschap dat de klimaatneutrale maatregelen uiteindelijk geld opleveren. Ook telt dat de eilanders zelf eigenaar zijn van bijvoorbeeld de windmolens, aldus de Neder-Deen.