Onderzoeksteam Defensie snel naar Mali

Een team van Defensie vertrekt snel naar Mali om onderzoek te doen naar de toedracht van de crash met een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter waarbij de twee bemanningsleden omkwamen. 

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag. Een onderzoeksteam van vijf of zes mensen vertrekt naar verwachting donderdag naar Mali.

Ze gaan onder meer onderzoek doen op de plek waar de Apache is neergestort. De crashsite wordt beveiligd door commando's. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet bekend. De crash is vermoedelijk een ongeluk.

De Apache stortte dinsdagmiddag neer tijdens een schietoefening zo'n 47 kilometer ten noorden van Gao. In deze plaats zijn de meeste van de 450 Nederlandse blauwhelmen gelegerd. Ze verzamelen en analyseren informatie voor de VN-missie.

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen erg aangegrepen te zijn door de helikoptercrash die de twee Nederlandse bemanningsleden het leven kostte. Ze werden tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken overvallen door het nieuws, zei de koning woensdag.

Willem-Alexander vertelde dat hij en zijn vrouw meeleven met de familie, vrienden en bekenden van de Apachevliegers. Hij zei dat hij ook te doen heeft met de overige militairen in het Nederlandse Kamp Castor, voor wie de vredesmissie in Mali doorgaat.

De koning bracht in herinnering dat hij er een maand geleden nog op bezoek was en benadrukte het goede werk dat de Nederlanders in het Afrikaanse land verrichten voor de VN-missie Minusma.

Condoleances

Ook de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben condoleances overgebracht aan de Nederlandse regering. De vijftien leden van de raad spreken van een ''tragisch ongeval''.

Online hebben duizenden mensen hebben een afscheidsboodschap achtergelaten voor de twee militairen die dinsdag zijn omgekomen toen hun Apache-helikopter neerstortte in Mali. Ze wensen de nabestaanden veel sterkte en tonen hun respect voor de slachtoffers.

Veel berichten verschenen op Defensie.nl, de site van het ministerie van Defensie. Op condoleance.nl staan meer dan 2.000 boodschappen.

Video: Twee Nederlandse piloten Apache omgekomen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie