Zeventien toeristen gedood bij aanval op museum Tunesië

Zeventien buitenlandse toeristen en zeker twee Tunesische agenten zijn woensdag gedood in een aanval van militanten op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis. 

De Tunesische premier Habib Essid heeft het dodental woensdagmiddag bevestigd.

Bijna 40 mensen zijn gewond geraakt. Later op woensdag verhoogde de Tunesische staatstelevisie het dodental naar 22, zonder verder uitleg te geven.

Onder de doden zijn zeker zeven Poolse, drie Italiaanse en twee Franse toeristen. Andere slachtoffers kwamen uit Japan, Spanje en mogelijk Duitsland. Er zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De voorzitter van het Poolse parlement noemde het de grootste aanslag met Poolse slachtoffers sinds aanslagen op het WTC in New York in 2001.

Daders

Twee militanten hielden tientallen toeristen vast in het museum. Inmiddels zijn de aanvallers gedood, meldt het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens premier Essid hadden de daders mogelijk twee of drie handlangers die nog niet zijn gepakt. 

Vooralsnog is onbekend wie de daders zijn. De afgelopen jaren hebben islamitische extremisten regelmatig aanslagen gepleegd in het land.

Kalasjnikovs en handgranaten

Volgens de Tunesische staatsomroep raakten agenten rond het middaguur in een vuurgevecht met zeker twee gewapende mannen in militaire kleding. De mannen zouden kalasjnikovs en handgranaten bij zich hebben.

Toen de terroristen het drukbezochte nationale Bardomuseum binnendrongen, doodden ze zeven buitenlandse toeristen en een Tunesiër. Ze gijzelden museumbezoekers en bij de bevrijdingsactie vielen meer doden, onder wie twee gijzelnemers en een politieman.

De daders hadden volgens plaatselijke media kort voor ze bij het Bardomuseum aankwamen, vergeefs geprobeerd het parlementsgebouw binnen te dringen.

Het museum werd na de aanval omsingeld door veiligheidstroepen en het nabijgelegen parlement werd geëvacueerd. De parlementsleden vergaderden ten tijde van de aanval over nieuwe wetgeving om terreur te bestrijden.

Video: De Tunesische politie bij het gebouw

Nederlanders

Nederlanders kunnen beter uit de buurt van het nationale museum van Tunesië en het naastgelegen parlement blijven, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies naar het Noord-Afrikaanse land wordt niet aangepast. 

Volgens Buitenlandse Zaken is er in Tunesië wel een dreiging van extremistische groepen. "Houd rekening met acties van politie en leger tegen terroristen", aldus het ministerie. In Tunis en de wijde omgeving gelden veiligheidsrisico's. Langs de grens met Algerije en Libië is de situatie gevaarlijker. Nederlanders moeten niet naar die gebieden reizen.

Video: Zeventien toeristen gedood

Excursies

Reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben in Tunesië de excursies naar de hoofdstad Tunis voor de komende tijd geannuleerd.

"We doen het uit voorzorg en houden de situatie in de gaten", zei een woordvoerster van het overkoepelende bedrijf TUI woensdagavond na een bericht van het AD. Op welke termijn de excursies worden hervat is onduidelijk.

In het Noord-Afrikaanse land verblijven ongeveer tweehonderd Nederlandse toeristen die via de drie organisaties reizen. Ze verblijven vrijwel allemaal aan de Middellandse Zeekust.

Afschuw

In Brussel is met afschuw gereageerd op de aanslag. De EU sprak haar medeleven en solidariteit met Tunesië uit. "De EU en Tunesië zullen niet geïntimideerd worden door terrorisme, thuis of elders", liet Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad optekenen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders spreekt van "een zoveelste manifestatie van destructief terrorisme, ten koste van onschuldige burgers". Zo laat hij in een eerste reactie weten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie