Arrestaties in Servië voor genocide in Srebrenica

Servië heeft zeven mannen gearresteerd die er van worden verdacht mede-verantwoordelijk te zijn voor de genocide in de Bosnische stad Srebrenica. 

Dat hebben aanklagers woensdag gemeld tegenover persbureau AP.

Het is voor het eerst dat de Servische autoriteiten hun pijlen richten op mensen die direct betrokken zouden zijn geweest bij het bloedbad in Srebrenica. Eerder werden al wel mannen berecht die een groep gevangenen hadden weggeleid uit Srebrenica en elders hadden vermoord. 

Srebrenica viel op 11 juli 1995. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

Slachtingen

Servië heeft zeven mannen aangehouden die daadwerkelijk de slachtingen hebben uitgevoerd. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van ongeveer duizend moslims in een loods buiten Srebrenica.

De autoriteiten zijn nog op zoek naar andere verdachten die zich zouden ophouden in Servië of andere landen in de regio. 

"Het is belangrijk om te benadrukken dat dit de eerste keer is dat ons kantoor de massamoord op burgers en krijgsgevangenen in Srebrenica aanpakt", zei Bruno Vekaric, een van de Servische aanklagers. Volgens Vekaric ziet Servië nu eindelijk een pijnlijk moment uit zijn eigen geschiedenis onder ogen.

"We hebben nog nooit een misdaad van deze proporties aangepakt. Het is erg belangrijk voor Servië om door middel van een rechtszaak duidelijk stelling te nemen waar het Srebrenica betreft." 

De belangrijkste arrestatie is die van Nedeljko Milidragovic, een voormalige commandant met de bijnaam 'Nedjo de Slager'. Hij werd na de oorlog een succesvol zakenman in Servië.

Wegvoeren

Het land heeft eerder al mensen vervolgd die indirect te maken hebben gehad met het bloedbad in Srebrenica. Daarbij gaat het onder meer om mensen die moslims naar plekken wegvoerden waar ze werden gedood.

Ook wist Servië Ratko Mladic, de hoofdverantwoordelijke voor de slachtingen, in 2011 op te pakken. Hij staat terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie