Nog voor de opening van het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) is het woensdag in de Duitse stad Frankfurt tot conflicten gekomen tussen agenten en betogers. 350 betogers zijn gearresteerd. 

Naar verwachting komen meer dan tienduizend aanhangers van de antikapitalistische beweging 'Blockupy' uit binnen- en buitenland naar Frankfurt. Zij protesteren tegen het "verarmingsbeleid dat heel Europa treft" en waarvoor zij de ECB medeverantwoordelijk houden.

Volgens de beweging is de ECB medeverantwoordelijk voor de "harde bezuinigingen, groeiende werkloosheid, en zelfs de instorting van gezondheidszorg in Griekenland". 

Ook andere Zuid-Europese landen zouden gebukt gaan onder de maatregelen die zijn ingesteld door de trojka, de drie-eenheid waarin de ECB samen met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is vertegenwoordigd. Blockupy hekelt ook het in hun ogen gebrek aan democratie binnen de Europese Unie. 

Stenen

In de binnenstad gooiden demonstranten met stenen naar de politie. Volgens politiebronnen zijn 14 agenten en 21 demonstranten gewond geraakt bij botsingen tussen beide groepen.

Betogers blokkeerden de Flösserbrug over de rivier de Main en een belangrijk verkeersknooppunt in het oosten van de stad. Volgens de brandweer is er vrijwel geen kruispunt meer waar geen afvalcontainers, autobanden of auto's in brand staan.

De opera in het centrum van de stad is beschadigd door de demonstranten en ook winkels moesten het ontgelden. Ten minste vier scholen in het oosten van de stad zijn uit voorzorg gesloten. Twee gingen helemaal niet open, twee andere stuurden 's ochtends hun leerlingen voortijdig naar huis.

Video: Eerste acties tegen politie in Frankfurt

Brandweer

Betogers werpen ook stenen naar de brandweerlieden die proberen de branden te blussen. De brandweer heeft de menigte via Twitter opgeroepen het bluswerk niet te hinderen.

De hoofdmoot van de demonstranten wordt verwacht op de Römerberg, het centrale plein van de stad. De organisatie heeft een extra trein en bussen gecharterd om niet alleen uit andere delen van Duitsland, maar ook uit andere Europese landen deelnemers naar Frankfurt te brengen. 

Video: Rellen rond ECB-gebouw Frankfurt

Tienduizend aanhangers

Er is sprake van "een agressieve sfeer" laat een woordvoerder van de politie weten. Er is een waterkanon ingezet om de betogers te verspreiden. De politie heeft het ECB-gebouw maandag al afgegrendeld om te voorkomen dat demonstranten er binnen zouden dringen.

In verband met de ongeregeldheden is het tramverkeer in de hele stad stilgelegd. Ook rijden er geen treinen meer op een van de lijnen van de ondergrondse.

Gewelddadig protest in Frankfurt tegen ECB

Nog voor de opening van de gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) is het woensdag in de Duitse stad Frankfurt tot incidenten gekomen tussen agenten en betogers. © AFP
Zij willen protesteren tegen het "verarmingsbeleid dat heel Europa treft" en waarvoor zij de ECB medeverantwoordelijk houden. © AFP
In de binnenstad gooiden demonstranten met stenen naar de politie, waardoor zeker één agent gewond raakte. © AFP
De hoofdmoot van de demonstranten wordt verwacht op de Römerberg, het centrale plein van de stad. © AFP
Volgens de brandweer is er vrijwel geen kruispunt meer waar geen afvalcontainers, autobanden of auto's in brand staan. © AFP
Meerdere uitgebrande politiewagens © AFP
Auto's in Frankfurt gaan in vlammen op. © AFP
Zwarte rook boven Frankfurt. © AFP
350 betogers werden gearresteerd. © AFP
In verband met de ongeregeldheden is het tramverkeer in de hele stad stilgelegd. Ook rijden er geen treinen meer op een van de lijnen van de ondergrondse. © AFP
Ten minste vier scholen in het oosten van de stad zijn uit voorzorg gesloten. © AFP
Er is sprake van "een agressieve sfeer" laat een woordvoerder van de politie weten. Er is een waterkanon ingezet om de betogers te verspreiden. © AFP
De brandweer heeft de menigte via Twitter opgeroepen het bluswerk niet te hinderen. © AFP
Betogers voeren verkleed als clown actie. © AFP
Naar verwachting komen meer dan tienduizend aanhangers van de antikapitalistische beweging Blockupy uit binnen- en buitenland naar Frankfurt. © AFP
De centrale bank viert woensdagochtend de opening van het gebouw aan de Main met twee torens van 165 en 185 meter hoog op bescheiden wijze. © ANP
Een vermomde betoger springt van een afvalbak. © AFP
De opera in het centrum van de stad is beschadigd door de demonstranten en ook winkels moesten het ontgelden. © AFP
ECB-president Mario Draghi heeft het gebouw officieel geopend en hield een korte toespraak. © ANP

Bescheiden

De centrale bank viert woensdagochtend de opening van het gebouw aan de Main met twee torens van 165 en 185 meter hoog op bescheiden wijze.

Onder anderen ECB-president Mario Draghi houdt een korte toespraak.