Partij Netanyahu wint verkiezingen Israël

De partij van premier Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingen van dinsdag in Israël gewonnen. 

Na het tellen van 99 procent van de stemmen komt het rechtse Likud volgens de officiële resultaten uit op 29 zetels en is daarmee de grootste partij.

Likud krijgt vijf zetels meer dan de linkse Zionistische Unie. In het parlement zijn 120 zetels te verdelen.

Dat gat is een stuk groter dan de eerste exitpoll aantoonde. Daaruit bleek dat Likud en de Zionistische Unie beide 27 zetels zouden krijgen. Toch claimde Netanyahu de winst. Hij sprak van een ''grote overwinning''. Later nodigde Netanyahu andere rechtse politici al uit om samen met zijn partij Likud ''zo snel mogelijk'' een coalitie te vormen.

Felicitatie

Oppositieleider Isaac Herzog heeft de premier woensdagochtend telefonisch gelukgewenst met diens zege bij de parlementsverkiezingen in Israël. "Een paar minuten geleden sprak ik met premier Benjamin Netanyahu en feliciteerde hem met zijn prestatie en wenste hem geluk", zei Herzog tegen verslaggevers.

Hij kondigde aan dat zijn partij in de oppositie tegen een nieuwe regering van Netanyahu een alternatief zal bieden voor het regeringsbeleid.

President

In de loop van volgende week wijst president Reuven Rivlin een partijleider op basis van de uitslagen aan om een coalitie te smeden. Die moet dat in 45 dagen voor elkaar krijgen.

Aan de strijd om de 120 zetels van de Knesset doen in totaal 25 partijen mee. De meeste partijen zullen echter de kiesdrempel - 3,25 procent van de stemmen - niet hebben gehaald.

De Verenigde Arabische Lijst, waarin vier partijtjes voor de Arabische inwoners van Israël hebben samengewerkt, is als derde geëindigd met waarschijnlijk 14 zetels (bijna 11 procent van de stemmen).

De parlementsverkiezingen dinsdag zijn het gevolg van de val van Netanyahu's coalitiekabinet in december. 

Video: Partij Netanyahu wint verkiezingen Israël

Achtergrond: Hierom draaien de verkiezingen in Israël l Dossier Israëlische verkiezingen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie