Amsterdamse verdachte van zuuraanval bekent afpersing

De Amsterdamse man die ervan wordt verdacht een bijtende stof te hebben gegooid naar een schoonmaakster in een Belgische vestiging van de winkelketen Delhaize, heeft bekend de supermarkt te hebben afgeperst.

Dat maakte zijn advocaat Sven Mary dinsdagavond bekend.

Ten aanzien van de zuuraanval op een schoonmaakster die levensgevaarlijk gewond raakte, heeft hij zich op zijn zwijgrecht beroepen, aldus Mary.

Eerder op de avond meldde het Belgische persbureau Belga nog dat Jelle F. een volledige schuldbekentenis had afgelegd. De 42-jarige Nederlander wordt door justitie poging tot moord en afpersing ten laste gelegd. Hij is formeel gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis.

Zuuraanvallen

Jelle F. zou de supermarktketen sinds eind vorig jaar geld hebben afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hoewel hij geld zou hebben gekregen, zou hij op 20 februari zuur over een schoonmaakster in een Delhaize-winkel in Antwerpen hebben gegooid. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

De afperser werd begin maart in Frankrijk opgepakt en dinsdag overgeleverd aan de Belgische autoriteiten. Hij werkte bij een scheepvaartbedrijf, maar zei in oktober dat hij naar Barcelona zou verhuizen. De Belgische justitie vermoedt dat hij de hele tijd in België heeft rondgezworven.

Zwijgrecht

In eerste aanleg zei de 42-jarige J.F. dinsdag na overlevering aan België niets tegen de federale politie. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht maar zou later tegen de onderzoeksrechter toch zijn mond hebben opengedaan voor de gedeeltelijke bekentenis.

Advocaat Mary kon geen uitsluitsel geven over een bekentenis van zijn cliënt over de zuuraanval. ''Mogelijk zal hij daar later wel een verklaring over afleggen maar het is te vroeg om me daarover uit te spreken. Ook over zijn motieven kan ik voorlopig niet uitweiden."

Lees meer over:
Tip de redactie