Laatste familielid van Anne Frank overleden

In Basel is zondag op 89-jarige leeftijd Buddy Elias overleden. De acteur was in Nederland vooral bekend als neef van Anne Frank en voorzitter van het Anne Frank Fonds.  

Elias was het laatste levende familielid van Anne Frank die haar persoonlijk heeft gekend.

Het Anne Frank Fonds heeft zijn dood dinsdag bekendgemaakt. Het fonds beheert, namens Annes overleden vader Otto Frank, onder meer de rechten op het dagboek van het joodse meisje.

Buddy Elias werd in 1925 in Frankfurt geboren, waar het gezin Frank toen ook woonde. Leni, de zus van Otto Frank, was de moeder van Buddy. In 1931 verhuisden Leni en haar gezin naar Zwitserland.

Na de dood van Otto Frank in 1980 nam Buddy zijn werk voor het fonds over. In Zwitserland had Elias toen overigens al naamsbekendheid opgebouwd als toneel- en filmacteur. Hij werkte na de oorlog jarenlang als komiek in de productie Holiday on Ice en speelde bij bijna alle grote Duitse gezelschappen.

Video: Buddy Elias overleden

Rabbijn

Daarnaast was Elias te zien in bijna honderd film- en televisieproducties. Veel projecten waarin hij speelde gingen overigens over de Tweede Wereldoorlog. Elias vertolkte begin jaren tachtig een bijrol in Charlotte van de Nederlandse regisseur Frans Weisz en was vorig jaar nog te zien als rabbijn in Monuments Men, van en met George Clooney.

Elias was vorig jaar nog in Nederland toen hij de première van de theatervoorstelling Anne in Amsterdam bezocht. Hij noemde dit toen een zeer indrukwekkende voorstelling.

Lees meer over:
Tip de redactie