Een Apache-gevechtshelikopter van de Nederlandse luchtmacht is dinsdag neergestort in het noorden van Mali. Daarbij zijn de twee Nederlandse bemanningsleden omgekomen.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdagavond bevestigd.

Het toestel is door vermoedelijk een technisch probleem gecrasht nabij Gao. Daar zijn Nederlandse blauwhelmen gelegerd.

De omgekomen militairen zijn een kapitein van 30 en een eerste luitenant van 26 jaar oud, zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, dinsdag tijdens een persconferentie op het ministerie.

De bemanning van een Apache helikopter bestaat uit een piloot en iemand die de wapen- en verkenningssystemen bedient. Eén van de bemanningsleden is na de crash nog overgebracht naar een veldhospitaal, waar hij is overleden. Beide vliegers zijn afkomstig van het 301 squadron van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

Defensie heeft eerst de families van de slachtoffers ingelicht, alvorens het nieuws van het ongeluk naar buiten te brengen. 

Schietoefening

De crash deed zich voor tijdens een schietoefening, 47 kilometer ten noorden van Kamp Castro, waar de Nederlandse strijdkrachten gelegerd zijn. Bij de oefening werden gronddoelen beschoten op een vlak, onbewoond terrein toen hun toestel crashte, aldus Middendorp.  

Een andere Nederlandse Apache-helikopter is direct geland. De vliegers hebben eerste hulp verleend aan hun collega's. Een Franse gevechtshelikopter heeft de locatie vervolgens beveiligd. Nederlandse commando's hebben de crashsite veiliggesteld en bewaken deze. Hoe hoog de Apaches vlogen, is niet bekendgemaakt.

Over de oorzaak van de crash werden nog geen mededelingen gedaan. Er wordt uitgegaan van een ongeluk. Een verslaggever ter plaatse van de NOS meldt dat het hoogstwaarschijnlijk om een technisch mankement gaat.

Video: Twee Nederlanders omgekomen bij crash met Apache

Geschokt

Premier Mark Rutte liet dinsdagavond weten dat "Nederland diep geschokt is". "Ik heb veel respect voor de militairen daar. Nederland staat als één man achter ze."

Ook ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) zijn diep getroffen.

Missie

Nederland doet sinds april 2014 mee aan de VN-missie Minusma. Het gaat om zo’n 450 man, ondersteund door vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

De Nederlandse militairen doen vanuit Gao mee aan de VN-vredesmissie Minusma, die de veiligheid en stabiliteit in Mali moet herstellen. De Nederlanders verzamelen informatie en analyseren deze voor de VN-missie.

De AH-64D Apache is een gevechtshelikopter van Amerikaanse makelij, die vooral wordt ingezet om grondtroepen te ondersteunen. Nederland beschikt inclusief de dinsdag neergestortte helikopter over 29 Apache's. In 2004 stortte een toestel neer in Afghanistan.

Reacties: Politiek 'diep geraakt' door crash