Exitpolls wijzen op nek-aan-nekrace in Israël

De eerste exitpolls direct na het sluiten van de stembussen in Israël om 21.00 uur (Nederlandse tijd) wijzen dinsdagavond op een nek-aan-nekrace tussen Likoed van zittend premier Benjamin Netanyahu en de centrumlinkse Zionistische Unie.

Dat melden Israëlische media. Beide partijen zouden volgens de meeste bronnen op 27 zetels staan. Alleen Channel 2 voorspelt één zetel meer voor Likoed.

Volgens Netanyahu heeft hij een "grote overwinning" geboekt. In een eerste reactie op Twitter schreef hij: "Tegen alle verwachtingen in: een grote overwinning voor Likud, een grote overwinning voor het nationale kamp onder leiding van Likud, een grote overwinning voor het Israëlische volk."

Netanyahu heeft andere rechtse politici in Israël uitgenodigd om samen met zijn partij Likud "zo snel mogelijk" een coalitie te vormen. Dat zei hij tegen zijn aanhangers. "De werkelijkheid neemt geen pauze", sprak Netanyahu.

Oppositieleider Isaac Herzog van de Arbeiderspartij heeft volgens AP laten weten dat hij "alles in het werk zal stellen om een coalitie te vormen".

Opkomst

De opkomst bij de verkiezingen in Israël lag aan het begin van de avond op 55 procent. Dat is gelijk aan de verkiezingen van 2013. 

Oppositieleiders Herzog (Arbeiderspartij) en Tzipi Livni (ex-Likoed) lagen in de laatste peilingen van vorige week met hun Zionistische Unie nog voor op de Likoedpartij van Netanyahu. De Zionistische Unie is een verbond van de Arbeiderspartij en het liberale Hatnuah.

Netanyahu's populariteit leed onder de kwakkelende economie. De lage lonen en hoge inflatie lijken de verrechtsing van de politieke voorkeur in Israël te stoppen.

De Arabische partijen deden voor het eerst met één verenigde lijst mee. Die krijgt volgens de peilingen dertien zetels. Dat zou goed zijn voor een derde plaats. 

Centrumpartij Yesh Atid volgt op de vierde plek met twaalf zetels.

Officiële resultaten

De officiële verkiezingsuitslag komt mogelijk pas donderdag of vrijdag. In de loop van volgende week wijst president Reuven Rivlin een partijleider op basis van de uitslagen aan om een coalitie te smeden. Die moet dat in 45 dagen voor elkaar krijgen.

Aan de strijd om de 120 zetels van de Knesset doen in totaal 25 partijen mee. De meeste partijen zullen echter de kiesdrempel - 3,25 procent van de stemmen - niet hebben gehaald.

De parlementsverkiezingen dinsdag zijn het gevolg van de val van Netanyahu's coalitiekabinet in december. 

De Israëlische leider ontsloeg Livni in december als minister van Justitie omdat zij kritiek had geuit op de harde lijn van de regering tegenover Palestina. Livni sloot vervolgens een verbond met Herzog, van de Arbeidspartij.

In 2009 verloor Netanyahu de verkiezingen nog nipt van Livni, maar kwam hij uiteindelijk als winnaar uit de coalitie-onderhandelingen.

Achtergrond: Hierom draaien de verkiezingen in Israël l Dossier Israëlische verkiezingen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie