De Europese politieorganisatie Europol heeft dinsdag een speciaal team opgericht die de sterk toegenomen stroom vluchtelingen vanuit het Middellandse Zeegebied moet bestrijden. Ook Nederland maakt hier deel van uit.

Dit zogenoemde Joint Operational Team (JOT) Mare gaat zich speciaal richten op criminele organisaties die vluchtelingen naar Europa smokkelen. Deze groepen worden gelinkt aan mensensmokkel, drugshandel, vuurwapenhandel en terrorisme.

Het nieuwe team verzamelt en combineert alle Europese inlichtingenbronnen en gaat vervolgens gecoördineerde acties tegen de mensensmokkelaars op touw zetten.

De geanalyseerde informatie gaat gedeeld worden met de Europese grenscontroleorganisatie Frontex en is er nauwe samenwerking met Interpol en experts van de Europese landen.

Volgens Europol zijn er vorig jaar meer dan 3000 vluchtelingen verdronken toen ze via de Middellandse Zee probeerden te vluchten naar Europa.

Dit jaar zijn er al 1000 doden te betreuren, motiveert de Europese politieorganisatie de noodzaak van het nieuwe team.

Volgens de directeur van Europol, Rob Wainwright, opent zijn organisatie ook de jacht op de kopstukken van de vele criminele organisaties die zich bezighouden met de mensensmokkel. ''Over deze masterminds weten we nog niet genoeg.''