'Doden door gifgasaanval Syrisch leger'

Het Syrisch leger heeft volgens activisten maandagnacht gifgas gebruikt bij een aanval in het noordwesten van het land. Bij bombardementen kwamen in totaal zeker negentien mensen om. 

Dat melden activisten dinsdag.

Drie kinderen en hun ouders zouden zijn gestikt door chloorgas. Het leger ontkent dat er gifgas is gebruikt en noemt de beschuldiging propaganda.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens raakten bij de aanval op de plaats Sarmin, in de provincie Idlib, ook tientallen mensen gewond. 

Op ongeverifieerde video's die de activisten publiceerden zijn mensen te zien die lijken te kampen met ademhalingsproblemen. Op verschillende foto's zijn kinderen te zien met zuurstofmaskers.  

Video: 'Syrische leger gebruikte gifgas'  

Oorlogsmisdaden

Eerdere luchtaanvallen zijn door mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag benoemd tot "mogelijke oorlogsmisdaden".

Syrië nam van 11 tot 29 november de Syrische stad Raqqa, die in handen is van IS, vanuit de lucht onder vuur. Daarbij kwamen zeker 115 burgers, onder wie veertien kinderen, om het leven, aldus Amnesty.

"Met sommige bombardementen, zoals die op een moskee en een drukke markt, heeft Syrië mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden en oorlogsmisdaden begaan, stelt de mensenrechtenorganisatie. 

"Ze hebben meermaals aanvallen uitgevoerd op burgergebieden zonder eerst duidelijk militaire doelwitten te onderscheiden. Dat is een flagrante schending van het vereiste om onderscheid te maken tussen burgers en militaire doelwitten."

Alles over Syrië in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie