Stemdag

Netanyahu klaagt over hoge opkomst Israëlische Arabieren

De Israëlische premier Benjamin Netanhayu zegt dinsdag dat de Israëlische rechtsstaat in gevaar is, omdat linkse actiegroepen Arabische kiezers met bussen naar de stembureaus brengen.

Hij roept Joodse Israëli's op om voor zijn partij Likud (Eenheid) te stemmen, meldt The Times of Israel.

Het is niet duidelijk waar Netanyahu de hoge opkomst van Arabische stemmers op baseert. Rond het middaguur had 26 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is net zo veel als bij de laatste parlementsverkiezingen in 2013.

De opkomst onder Arabische Israëli's is doorgaans veel lager dan onder de Joodse meerderheid. Ruim 20 procent van de Israëli's en naar schatting 15 procent van de stemgerechtigden is Arabier.

Voor het eerst doen kleine Arabische partijtjes als één Verenigde Arabische Lijst mee. Die lijst maakt kans op meer dan tien zetels, als de Arabieren inderdaad gaan stemmen.

Stembureaus

In Israël kunnen dinsdag ruim 5,8 miljoen mensen hun stem uitbrengen voor het nieuwe parlement. De stembureaus gingen om 6.00 uur Nederlandse tijd open. De bureaus sluiten om 21.00 uur Nederlandse tijd.

Aan de strijd om de honderdtwintig zetels van de Knesset doen 25 partijen mee. De meeste partijen halen volgens waarnemers de kiesdrempel van 3,25 procent van de stemmen niet.

Premier Benjamin Netanyahu van de rechtse Likud lijkt te gaan verliezen door de slechte economische omstandigheden. Zijn coalitiekabinet viel in december door ruzie over onder meer de begroting.

Economische problemen verdringen bij veel kiezers Netanyahu's zorgen over Iran, terroristen en Arabieren. De lage lonen en hoge inflatie lijken de verrechtsing van de politiek te stoppen.

Zionistische Unie

Volgens peilingen wordt de centrumlinkse Zionistische Unie met een kwart van de stemmen de grootste. De unie wordt geleid door voorzitter Yitzhak Herzog van de Arbeidspartij.

Hij leek recent nog een saaie telg uit de elite die niet goed overkwam als politiek leider. Maar samen met politica Tzipi Livni (ex-Likud) is hij als oppositieleider in peilingen gestegen.

De president wijst een partijleider op basis van de uitslagen aan om een coalitie te smeden. Die moet dat in 45 dagen voor elkaar krijgen.

Video: Stembureaus Israël geopend

Verkiezingen Israël: Veiligheid boven economie

Lees meer over:
Tip de redactie