'VS heeft opmars IS mede mogelijk gemaakt'

Islamitische Staat (IS) is volgens de Amerikaanse president Barack Obama een "directe uitloper van al-Qaeda in Irak" en die terreurbeweging is weer "ontstaan uit onze invasie" in dat land.

Dat zegt Obama in een interview met VICE News, dat maandag werd gepubliceerd. De president noemt het een "onbedoeld gevolg".

Obama zegt verder dat hij ervan overtuigd is dat IS wordt teruggedrongen. Hij is wel bezorgd dat als IS wordt verslagen het onderliggende probleem niet is verholpen. Er is volgens Obama geen toekomst voor jongeren in gebieden waar IS een opmars heeft gemaakt.

"Een jonge man die daar opgroeit heeft geen opleiding en geen vooruitzichten voor de toekomst. Hij kijkt rond en de enige manier waarop hij respect kan krijgen is door een strijder te worden." Er moet volgens Obama daarom meer worden nagedacht over diplomatie, ontwikkeling en onderwijs.

Hulpverleners ontvoerd

Bij een aanval door strijders van IS op een ziekenhuis in de Libische stad Sirte zijn maandag twintig buitenlandse hulpverleners ontvoerd. Dat meldt CNN op basis van een medewerker van het ziekenhuis.

De meeste gijzelaars zouden uit de Filipijnen komen, maar er zouden ook burgers uit Oekraïne, India en Servië onder de ontvoerde hulpverleners zijn.

Tripoli

Meer dan dertig IS-strijders vielen volgens de bron een bus bij het ziekenhuis aan. De hulpverleners zouden daarmee naar Tripoli gaan.

De bron binnen het ziekenhuis vermoedt dat IS niet wilde dat de hulpverleners Sirte zouden verlaten, omdat er anders geen medisch personeel meer zou zijn dat gewonde IS-strijders kan behandelen. De hulpverleners wilden Sirte juist verlaten omdat ze het niet veilig genoeg meer vonden.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie