Officieel dodental na cycloon Vanuatu gestegen naar 24

Het officiële dodental als gevolg van de cycloon in Vanuatu is opgelopen tot 24. Dat heeft de VN-afdeling voor noodhulp (OCHA) maandag laten weten. Eerder stond het dodental op 8.

Vermoedelijk ligt het exacte aantal veel hoger. De cycloon Pam trok afgelopen vrijdag over de groep eilanden en heeft veel schade aangericht. De wind bereikte snelheden tot ongeveer 250 kilometer per uur.

Het lijkt erop dat meer dan honderdduizend mensen in Vanuatu dakloos zijn geworden door cycloon Pam.

Oxfam Novib Australië meldt dat ''iedere school'' is verwoest en dat gezondheidscentra zijn beschadigd. Opvangcentra zitten volgens Oxfam helemaal vol.

Internationale hulporganisaties willen dinsdag met helikopters de eerste vluchten naar afgelegen eilanden van Vanuatu gaan maken.

Geen contact

"Er is geen enkel contact geweest met de afgelegen eilanden. Het belangrijkste is om communicatie mogelijk te maken. Het is zeer, zeer verontrustend dat we niets hebben gehoord vanaf de afgelegen eilanden", zei een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Medewerkers van hulporganisaties en hulpverleners uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn met vliegtuigen al wel over de eilanden gevlogen, maar konden er door overstromingen niet landen. Helikopters kunnen dat mogelijk wel.

Video: Zeker 100.000 daklozen na cycloon Pam

Ziektes

Als gevolg van de schade die de cycloon heeft aangericht, liggen ziektes op de loer. Hulporganisaties slaan daarom alarm. Schoon water, sanitair, en spullen voor de hygiëne hebben de hoogste prioriteit, stelt de landendirecteur van Oxfam voor Vanuatu Colin, Collet van Rooyen.

Vanuatu ligt in de Stille Oceaan, ten noordoosten van Australië en ten noorden van Nieuw-Zeeland.

Maandag trekt Pam over Nieuw-Zeeland. Daar lijkt de schade echter mee te vallen. 

Website

Mensen die de cycloon op Vanuatu hebben overleefd, kunnen op een website van het Rode Kruis aangeven dat ze in orde zijn. Bezorgde familieleden elders kunnen op dezelfde site zoeken naar informatie. Het Rode Kruis heeft de website http://familylinks.icrc.org/vanuatu/ maandag gelanceerd.

In het getroffen gebied verblijven tot dertig Nederlanders, maar er zijn geen aanwijzingen dat ze onder de slachtoffers zijn.

Het Rode Kruis bouwde eerder zulke websites na de tsunami in Japan (2011), de aardbeving in Haïti (2010), de orkaan Katrina in de Verenigde Staten (2005) en de tsunami in Zuidoost-Azië (2004).

Lees meer over:
Tip de redactie