Assad wijst toenaderingspoging VS van de hand

De Syrische president Bashar al-Assad heeft maandag een kennelijke toenaderingspoging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, van de hand gewezen.

''We horen allerlei uitspraken in het buitenland die ons niet raken, we moeten daden afwachten'', zei Assad voor de staatstelevisie.

Kerry sprak zondag op de vierde verjaardag van protesten tegen het regime van de clan van Assad, die al sinds eind 1970 aan de macht is. De protesten leidden in de loop van 2011 tot een burgeroorlog.

Kerry vertolkte zondag niet meer het gebruikelijke Amerikaanse standpunt dat Assad eerst op moet stappen. Hij zei dat Assad moet deelnemen aan pogingen met onderhandelingen vrede te bereiken in het land.

De VS en andere landen proberen volgens hem een vredesproces van de grond te krijgen. Frankrijk heeft maandag laten weten dat het Assad nog steeds niet als gesprekspartner aanvaardt. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat ''het heel duidelijk is dat Assad niet in dit proces thuishoort''. Wel kunnen leden van het regime en leden van de oppositie deelnemen.

Golfstaten

Kerry's opmerking heeft ook tot grote onrust geleid in de Arabische Golfstaten. Die worden over het algemeen door soennitische monarchen geregeerd. Zij hebben fanatieke soennitische strijders tegen de seculiere dictatuur in Syrië enthousiast gesteund en willen niets van Assad weten.Sjiitisch Iran steunt Assad wiens familie behoort tot een religieuze minderheid die wortels heeft in de sjiïtische islam (de alawieten).

De Golfstaten bekijken al met argusogen de uitvoerige onderhandelingen die de VS met Iran over nucleaire kwesties voert. Ze vrezen dat de VS het nu ook met Assad op een akkoordje wil gooien.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Tip de redactie