Graftombe van Saddam Hoessein bij Tikrit vernietigd

De graftombe van voormalig dictator Saddam Hoessein is dit weekend vrijwel geheel vernietigd tijdens de strijd om Tikrit.

De strijd tussen Islamitische Staat en de Iraakse troepen nam de afgelopen dagen in alle hevigheid toe. Beelden van diverse media laten zien dat van het mausoleum voor Hoessein in zijn geboorteplaats Awja nog slechts de steunpilaren overeind staan.

Video: Graftombe Hoessein vernietigd 

Het gebouw raakte zo zwaar beschadigd door bommen die IS-strijders in de omgeving hadden geplaatst en die afgingen toen Iraakse troepen het gebied probeerden veilig te stellen.

IS heeft het gebied rond Tikrit, de tweede stad van Irak, sinds juni in handen. De moslimextremisten worden gesteund door aanhangers van de verdreven dictator.

Opgehangen

Het lichaam van Hoessein lag overigens al niet meer op deze locatie. Soennitische bondgenoten van de geëxecuteerde Iraakse leider hebben een jaar geleden zijn lijk uit het graf gehaald en verplaatst naar een geheime locatie.  Op die manier wilden de soennieten voorkomen dat de rivaliserende sjiieten het in handen zouden krijgen.

Hoessein werd in 2006 opgehangen nadat hij was veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en de moord op 148 sjiieten in 1982. Zijn lichaam werd in 2007 overgebracht naar het mausoleum in zijn geboorteplaats.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie