Cycloon Pam trekt over Nieuw-Zeeland

Cycloon Pam trekt maandag over Nieuw-Zeeland. Vrijdag zorgde Pam voor verwoestingen in Vanuatu. In Nieuw-Zeeland lijken de problemen tot nu toe mee te vallen.

Op het Noordereiland zijn verschillende huizen ontruimd, zijn wegen overstroomd en is op sommige plekken de stroom uitgevallen, meldt The New Zealand Herald.

Ruim veertig mensen hebben hun huis langs de oostkust moeten verlaten. Een aantal is door het leger geëvacueerd, omdat door overstromingen wegen waren afgesloten.

Er zijn windsnelheden tot 145 kilometer per uur gemeten. Verwacht wordt dat de wind nog in kracht toe zal nemen, omdat het centrum van de cycloon nog niet boven Nieuw-Zeeland is.

Verwoest

Het lijkt erop dat meer dan honderdduizend mensen in Vanuatu dakloos zijn geworden door cycloon Pam. Dat meldt Oxfam Novib Australië maandag.

De organisatie stelt ook dat ''iedere school'' is verwoest en dat gezondheidscentra zijn beschadigd. Opvangcentra zitten volgens Oxfam helemaal vol.

Dakloos

De president van het land, Baldwin Lonsdal zei maandag dat de cycloon alle ontwikkeling op de eilandengroep Vanuatu heeft weggevaagd. Lonsdale is in Japan, waar hij een conferentie over rampenbestrijding bijwoonde toen zijn land werd getroffen.

''Ik noem het een monster, een monster. Het werpt de regering en de bevolking van Vanuatu terug. Na alle ontwikkeling die heeft plaatsgevonden, is de ontwikkeling weggevaagd.''

Het dodental van de cycloon staat nog op acht, maar is vermoedelijk veel hoger. Lonsdale weet zelf ook nog niet of zijn familie in veiligheid is.

Chaos

In de hoofdstad Port Vila is inmiddels begonnen met het opruimen van de chaos die Pam heeft veroorzaakt. De lucht is er zwaar van de rook, omdat alles wat niet herbruikbaar is wordt verbrand, meldt een BBC-verslaggever ter plaatse.

Vliegtuigen van Australië en Nieuw-Zeeland brachten artsen, noodvoorraden en reddingswerkers naar Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu.

Video: 'zeker 100.000 mensen dakloos'

Tweede ramp

Ziektes liggen op de loer door besmet water. Hulporganisaties slaan alarm. ''Het water is besmet en we zijn er niet zeker van dat mensen de boodschap door hebben gekregen dat ze het niet kunnen drinken'', zegt directeur Tim Nelson van hulporganisatie Save the Children.

Schoon water, sanitair, en spullen voor de hygiëne hebben de hoogste prioriteit, stelt ook de landendirecteur van Oxfam voor Vanuatu, Colin Collet van Rooyen, op maandag. Dat geldt niet alleen voor de daklozen maar ook voor ''de mensen in de evacuatiecentra waar simpelweg niet voldoende toiletten en schoon drinkwater zijn''.

Nederlanders

In Vanuatu verblijven 25 tot 30 Nederlanders, schat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Met deze groep hen is na de cycloon nog geen contact geweest, liet een woordvoerder maandagochtend weten. Dat komt doordat op de eilandengroep het communicatienetwerk is uitgevallen.

De Nederlandse ambassade in Canberra (Australië) probeert met hen in contact te komen. ''We hebben geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn, maar een bevestiging hebben we niet'', aldus de zegsman.

Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft een half miljoen euro ter beschikking gesteld voor noodhulp voor de slachtoffers van de cycloon die over de eilandengroep Vanuatu is geraasd. Dat maakte ze maandagochtend bekend op Facebook.

Nederland wil Vanuatu bijstaan met expertise bij het voorkomen van schade door meer natuurgeweld.

Volgens de minister is de ''verwoesting verschrikkelijk’’ en de ''ontreddering groot’’. Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend voor de slachtoffers van de cycloon.

Preventie

Ploumen heeft hierover met president Baldwin Lonsdale van de eilandengroep gesproken. Hij reageerde positief en zei erop te willen terugkomen, liet een woordvoerder van de minister maandag weten.

De twee spraken elkaar in Sendai in Japan op een conferentie over rampenpreventie.

Nederland zet voor het eventueel leveren van expertise het zogeheten DRR-Team (Dutch Risk Reduction Team) in. Daarin zitten Nederlandse experts van kennisinstituten, bedrijven en overheden.

Het team is al bezig met verbeterplannen voor Mexico en Pakistan op verzoek van deze landen.

 

Lees meer over:
Tip de redactie