Meer dan een miljoen Brazilianen zijn in verschillende steden de straat op gegaan om te betogen tegen het beleid van de regering. Sommigen roepen president Dilma Rousseff op te vertrekken.

De hogere belastingen en prijzen voor bijvoorbeeld benzine zetten kwaad bloed bij de Brazilianen, zeker nu ook een groot corruptieschandaal meerdere politici de kop lijkt te kosten.

In São Paulo alleen al liepen zeker een miljoen mensen mee in een verregende mars en ook in vele andere steden betoogden duizenden of tienduizenden mensen tegen de regering. In Brasilia gooiden mensen witte rozen in een fontein en gaven de bloemen aan de bewakers van het presidentiële paleis.

Petrobas

Het corruptieschandaal draait om het staatsoliebedrijf Petrobras. Daar zou een omkoopaffaire hebben plaatsgevonden onder toeziend oog van veel mensen die banden hebben met de regering.

Het zou onder meer gaan om senator Gleisi Hoffmann, de voormalige stafchef van president Dilma Rousseff. Ook de rol van voormalig energieminister Edison Lobão zou worden onderzocht.

De regering van Rousseff verliest rap aan populariteit, ondanks een herverkiezing van de president in oktober vorig jaar. De regering bezuinigt na jaren van uitgaven die het begrotingstekort alleen maar groter maakten. De Brazilianen zijn de dupe van de hogere belastingen, gekorte pensioenen en sociale zekerheden en de gestegen prijzen van goederen die de overheid controleert.

Rousseff en haar regering hebben nog niet gereageerd op de massale protesten, die groter zijn dan de betogingen die in 2013 een miljoen mensen de straten van Braziliaanse steden op lokten.

Video: Brazilianen straat op tegen beleid Rousseff