Bomaanslagen op twee kerken in de Oost-Pakistaanse stad Lahore hebben zondag aan zeker 14 mensen het leven gekost. Meer dan 78 personen raakten gewond. 

De bommen gingen af, terwijl er in de kerken een dienst plaatshad. Volgens de politie ging het om een katholieke en een protestantse kerk, die dicht bij elkaar liggen in een wijk waar christenen in de meerderheid zijn.

Een getuige zei dat hij een veiligheidsbeambte zag vechten met een man die een van de twee kerken probeerde binnen te komen. Toen dat mislukte, blies de man zichzelf op. Ook de bewaker kwam om.

Volgens een politiefunctionaris lynchten boze burgers twee mannen die zij van betrokkenheid bij de aanslagen verdachten.

Video: Doden door bomaanslagen op kerken Pakistan

Diep bedroefd

Paus Franciscus riep in zijn zondagse gebed op het Sint-Pietersplein op tot het stoppen van het geweld tegen christenen.

De kerkvader zei diep bedroefd te zijn over het nieuws van twee gewelddadige aanvallen op kerken in Pakistan. Hij stelde in zijn toespraak hij bidt voor de slachtoffers en hun familieleden.

Rijkste provincie

Lahore is de hoofdstad van Punjab, de rijkste provincie in het overwegend islamitische Pakistan. In vergelijking met andere delen van het land is het in de stad relatief vreedzaam, al is het geweld toegenomen, nadat de regering er vorig jaar niet in was geslaagd vredesbesprekingen met de extremistische Taliban op gang te brengen. Een splintergroep binnen de Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op de twee kerken opgeëist.

Velen in Pakistan verwijten de overheid dat zij te weinig doet om aanslagen van extremistische moslims op de christenen en andere minderheden te voorkomen. Agenten staan erom bekend dat zij slecht zijn opgeleid en slecht worden betaald.