Afghanistan heeft in 2010 5 miljoen dollar betaald voor de vrijlating van een door al-Qaeda ontvoerde Afghaanse diplomaat. Daarbij is 1 miljoen dollar gebruikt dat de CIA had overgemaakt aan de autoriteiten in Kabul.

Dat meldt The New York Times zaterdag op gezag van Afghaanse functionarissen.

De overige 4 miljoen was van andere landen afkomstig. De Amerikanen wisten waarschijnlijk niet dat het CIA-fonds werd gebruikt voor het betalen van losgeld. De VS zijn tegen het betalen van losgeld aan terroristen, omdat het kan worden gebruikt voor het plegen van aanslagen.

Al-Qaeda-leider Atiyah Abd al-Rahman schreef in een brief aan Osama Bin Laden dat zij ''door God geprezen'' waren met het losgeld. Hij stelde voor het geld te gebruiken voor onder meer wapens. Bin Laden vreesde dat de VS hen in de val wilde lokken, maar dat bleek niet het geval.

Slechte controle

Volgens The New York Times hebben de VS onvoldoende toezicht op en slechte controle over de eigen geldstromen. Van de honderden miljarden dollars die de VS pompen in het Midden-Oosten zouden hoe dan ook delen van het geld in handen van de vijand komen.

De Afghaanse overheid overlegde niet direct met al-Qaeda over vrijlating, maar deed dat via een militante groep die goede banden onderhield met de terreurbeweging.

Het CIA-geld werd elke maand in contanten naar het presidentiële paleis gebracht. Adviseurs van toenmalig president Hamid Karzai noemden het 'spookgeld' dat corruptie in de hand werkte. Mogelijk wilde de CIA invloed kopen bij Karzai.