Egypte heeft zaterdag 41 rechters met pensioen gestuurd, omdat ze de uit de gratie gevallen Moslimbroederschap openlijk zouden hebben gesteund. 

Een tuchtcommissie gaf geen directe reden voor het besluit, dat wel past in een lange reeks van maatregelen tegen politieke dissidenten in het land.

Volgens bronnen zouden 31 rechters een verklaring hebben ondertekend, waarin ze het afzetten van president Mohamed Mursi veroordelen. Mursi was president namens de Moslimbroederschap. Tien andere rechters zouden lid zijn geweest van de organisatie Rechters voor Egypte. Die organisatie steunde de Moslimbroederschap nog voor Mursi's afzetting.

Het leger bracht in 2013 het bewind van moslimbroeder Mohamed Mursi ten val. De nieuwe regering van Egypte is fel gekant tegen de islamitische beweging van Mursi. De Moslimbroederschap werd eerder al als terreurorganisatie bestempeld en verboden.

Veel leden van de beweging zijn de afgelopen jaren opgepakt. Zaterdag maakte de regering bekend dat opnieuw 63 leden met bestuursfuncties zijn aangehouden voor het aanvallen van de politie en het gebruiken van geweld. Nog eens dertien aanhangers worden verdacht van wapenbezit.