De politie in Frankfurt houdt rekening met rellen en geweld bij de opening van het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag. Meer dan 10.000 mensen komen naar de Duitse stad om tegen de ECB te demonstreren.

De antikapitalistische beweging Bündnis Blockupy wil met talrijke betogingen ageren tegen het ''verarmingsbeleid dat heel Europa treft''.

Het mikpunt is de trojka (een samenwerking tussen de ECB, Internationaal Monetair Fonds en Europese Commissie), die volgens Bündnis Blockupy met de bezuinigingen die hij landen zoals Griekenland oplegt, ''rampen'' veroorzaakt waarvan vooral de minder bedeelden het slachtoffer worden. Ook de vakbond DGB en de linkse partij Die Linke gaan de straat op.

Medeoprichter Miguel Urban van de nieuwe linkse Spaanse partij Podemos en een vertegenwoordiger van de Griekse regeringspartij Syriza zullen de betogers toespreken. Beide partijen staan zeer kritisch tegenover het bezuinigingsbeleid van de trojka.

Ceremonie

De ECB heeft slechts een kleine openingsceremonie gepland. ECB-president Mario Draghi, minister Tarek Al-Wazir van Economische Zaken van de Duitse deelstaat Hessen - Frankfurt ligt in die deelstaat - en burgemeester Peter Feldmann van Frankfurt zullen een korte toespraak houden.

Het gebouw aan de rivier de Main met twee torens van 165 en 185 meter hoog wordt woensdag officieel geopend, maar de ongeveer 2600 medewerkers van de ECB hebben het al begin november betrokken. Het ECB-bestuur vergaderde er in december voor het eerst.

Het gebouw valt in de wijde omtrek op, omdat het de enige wolkenkrabber is in het oosten van Frankfurt. Het ECB-kantoor maakt deel uit van een reeks gebouwen waartoe ook de 250 meter lange historische markthal (bouwjaar 1928) behoort.