De Belgische regering heeft besloten moslimgedetineerden die anderen radicaliseren en ophitsen, in twee gevangenissen te concentreren. 

De gevangenissen in Brugge en Ittre (Waals-Brabant) krijgen een aparte afdeling waar ze zullen worden ondergebracht. Dat heeft minister Koen Geens van Justitie zaterdag bekendgemaakt in een interview met de krant De Morgen.

Justitie wil het probleem op twee manieren aanpakken. Enerzijds zullen radicale moslims zo veel mogelijk worden verspreid over de Belgische gevangenissen en nauwlettend worden gevolgd.

Anderzijds zullen diegenen die bij hun radicale opvattingen blijven en andere gevangenen in hun gedachtegoed mee dreigen te nemen, naar speciale plaatsen worden overgebracht.

In de gevangenis in Brugge komen 16 cellen voor zulke gedetineerden, in Ittre 26. ''We mogen geen risico nemen dat deze gevangenen anderen blijven ophitsen", zegt de bewindsman. Op de afdelingen komen bewakers en ander personeelsleden te werken die ervaring hebben met pogingen om mensen te deradicaliseren.