Duizenden mensen in Chili zijn geëvacueerd vanwege een grote bosbrand. Die woedt in de buurt van de havenstad Valparaíso. In de omgeving van de stad is de noodtoestand uitgeroepen.

Zeker 4.500 inwoners van Valparaíso en het naastgelegen Viña del Mar hebben uit voorzorg hun huis moeten verlaten.

Omdat het vuur snel om zich heen grijpt door de droogte, sluit het Chileense nationale rampenbureau ONEMI niet uit dat het aantal geëvacueerden snel kan oplopen tot 15.000.

De vlammenzee begon vrijdag op een vuilnisbelt en had snel vrij spel door de harde wind. Een gebied van 500 hectare zou al in vlammen zijn opgegaan. Drie brandweermannen zijn tijdens het blussen gewond geraakt. Volgens ONEMI staan er nog geen huizen in brand.

Valparaíso

Bosbranden komen rond deze tijd vaker voor in Chili. Vorig jaar vielen er dertien doden bij een van de ergste bosbranden in de geschiedenis. Ook werden meer dan 2.000 huizen verwoest.

Valparaíso is de grootste havenstad van Chili en ligt zo'n 120 kilometer ten westen van hoofdstad Santiago. Het is een heuvelachtige stad waar de meeste huizen van hout zijn gemaakt. Het centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.